استراحت بین مطالعه چگونه باید باشد

 

از مهم‌ترین سؤالاتی که کنکوری‌ ها با آن مواجه می‌شوند این است که چه کنیم که در سال کنکور کمتر خسته شویم؟ استراحت‌های بین دروس و مطالعه باید چه اندازه باشد تا هم رفع خستگی شود و هم باعث نشود از حس و حال درس خواندن دور شویم؟ با چه روشی انرژی و انگیزه روزهای اول را تا آخر مسیر حفظ کنیم؟در مقاله زیر سعی داریم پیرامون این موضوع بحث کنیم.

مطالعه بدون استراحت باعث خسته شدن مغز، عدم تمرکز و کاهش كيفيت مطالعه مي شود

  • سعي كنيد به ازاي۱۲٠-۹۰ دقيقه مطالعه،٢٠-١٥ دقيقه استراحت كنيد تا مطالعه تان بازدهی بيشتري داشته باشد.
  • اگر درسي كه می خوانید جز مباحث مورد علاقه شماست و کاملا مفاهيم آن را ياد مي گيريد مطالعه را تا ٩٠ دقيقه ادامه دهید ولي اگر مبحثي است كه يادگيري مفاهيم آن سخت تر است و زودتر ذهنتان خسته مي شود به ازاي هر ٤٥-٣٠ دقيقه مطالعه، ٨-٥ دقيقه استراحت كنيد و دوباره شروع به مطالعه كنيد.
  • از گوشي، تلویزیون و…استفاده نكنيد چون علاوه بر اينكه وقت زيادي از شما مي گيرد مغزتان را خسته كرده و عملا با ذهني خسته تر شروع به مطالعه مي كنيد پس در اين زمان فقط استراحت كنيد.
  • ▪️اگر از آن دسته از افرادی هستید كه به قصد استراحت ١٥دقيقه اي از اتاق خارج مي شويد و بعد از ٦٠-٤٥دقيقه به اتاق مطالعه برميگرديد سعي كنيد براي استراحت از اتاق خارج نشويد و همانجا استراحت كنيد.
  • با حرکات ورزشی سبك و كششي مي توانيد خستگي ناشی از نشستن را كم كنيد .
  • سعي كنيد كارهاي ضروري خود را در اين زمان انجام دهید: خوردن ميان وعده، مرتب كردن ميز مطالعه، دوش گرفتن و…

ممنوع بودن مطالعه پی‌درپی و بی‌وقفه در هنگام مطالعه

مطالعه بی‌وقفه و بدون استراحت تصویر بدی از درس خواندن برای ما ایجاد می‌کند و درس خواندن را به یک کار طاقت‌ فرسا و خسته‌کننده تبدیل می‌کند که این باعث مطالعه نوسانی کنکور و عدم تمایل برای ادامه روند مطالعه می‌شود. از آن طرف، استراحت طولانی مدت باعث کاهش تمایل ذهن ما به بازگشت و ادامه روند درس خواندن می‌شود پس استراحت باید به میزان کافی، نه کم و نه زیاد باشد تا مؤثر واقع شود.

مرور نقاط مثبت عملکرد روزانه در استراحت‌ها برای افزایش میل و انگیزه

یکی از روش‌های بسیار مؤثر برای ایجاد انگیزه این است که فرد مدام به خودش عملکرد خوبش را یادآوری کند و از خودش بابت مطالعه خوبش تشکر کند به عبارت دیگر تحلیل عملکرد درسی به شما در تشخیص روز های خوب و بد بیشتر کمک خواهد کرد.

الگوهای استراحت و مطالعه

در استراحت بین دروس ما چند نوع الگو داریم:

  1.  افرادی که سریع خسته می‌شوند می‌توانند بعد از هر 30 دقیقه مطالعه، به‌اندازه 5 دقیقه استراحت کنند.
  2.  الگوی 60 به 10 : یعنی به ازای هر 60 دقیقه مطالعه، 10 دقیقه استراحت می‌کنیم.
  3.  الگوی 120 دقیقه به 15 دقیقه: یعنی به ازای هر 2 ساعت مطالعه، یک ربع را به استراحت اختصاص می‌دهیم.نکته : استراحت‌های کوتاه بهتر است در همان مکان مطالعه باشد تا بازگشت به درس راحت‌تر باشد به عنوان مثال قدم زدن، چند نفس عمیق کشیدن، خوردن میوه و…
  4.  بعد از 4-3 ساعت مطالعه، نیم ساعت تا 45 دقیقه را به‌جز استراحت‌های عادی می‌توانیم به ناهار و نماز اختصاص دهیم.
  5.  بعد از 5_4 ساعت مطالعه بعد از ناهار می‌توانیم 45 دقیقه تا 1 ساعت را به خوردن عصرانه، حمام رفتن، دیدن فیلم، رفتن به اینترنت یا هر کار دلخواه دیگری اختصاص دهیم.
  6. بعد از 4_3 ساعت بعدی هم می‌توانیم 45 دقیقه تا 1 ساعت را به رفتن برای شام اختصاص دهیم.

با این الگوهایی که ذکر شد چیزی حدود 10 ساعت مطالعه مفید خواهیم داشت که اگر در استراحت‌ها صرفه‌جویی کنیم می‌توانیم ساعت مطالعه‌مان را تا 12 ساعت هم ارتقا دهیم که تمامی موارد در مقاله روش افزایش ساعت مطالعه کنکور بررسی شده است.

علاوه براین می‌تواند با مرور برنامه‌های پیش رو به خودش این بازخورد را بدهد که اگر برنامه به‌طور کامل و عالی اجرا شد به خودش پاداش می‌دهد به عنوان مثال: فیلم مورد علاقه‌اش را تماشا خواهد کرد. بیرون خواهد رفت و …. در واقع همواره نظام پاداش و جزا باعث عمل‌گرا شدن می‌شود.