مقدمه
تست هالند که به آزمون رغبتسنج هالند (Holland) یا کدهای هالند (Holland Codes) نیز مشهور است بهمنظور کشف اشتیاق ذاتی افراد به انواع مشاغل طراحی گردیده است. این آزمون برگرفته از تئوری انطباق شغلی (Job-Fit) بر مبنای تیپهای شخصیتی افراد، ارائهشده توسط روانشناس مطرح آمریکایی، دکتر جان هالند است که با انجام آن میتوان تیپ شخصیتی فرد و شغل و حرفه متناسب با آن را شناسایی کرد. تفسیر آزمون رغبت و توانایی هالند برای دانش آموزان پایه نهم از اهمیت بالایی بخوردار است و مشاوران، دانش آموزان و والدین باید از این موضوع اطلاع کافی داشته باشند تا در نهایت منجر به یک انتخاب رشته خوب شود. در این مقاله به تفسیر آزمون رغبت و توانایی هالند ویژه دانش آموزان پایه نهم می پردازیم.
تست هالند برای کدام دانش آموزان مناسب است؟
زمانی که یک دانش آموز خود را به خوبی بشناسد در انتخاب رشته و شغل آینده خود نیز آگاهانه عمل می کند. برای مثل: دانش آموزی که برون گراست و یک شخص اجتماعی است اگر تمام روز را تنها در یک دفتر کار کند، دیوانه میشود و یا اگر فردی شخصیت هنری دارد علاقه زیادی به نظم و شرایط سختگیرانه ندارد. بنابراین آزمون رغبتسنج شغلی هالند مادر بسیاری از آزمونهای شغلی است.
تست رغبتسنج شغلی هالند برای گروههای سنی ۱۲ سال به بالا مناسب بوده و طیف وسیعی از کاربران شامل دانش آموزان متوسطه اول و دوم، دانشجویان و کارجویان عام را پوشش میدهد. البته در تستهای تخصصی استعدادیابی تحصیلی و شغلی، با توجه به گروه سنی افراد، از تست هالند در بستههای هدایت تحصیلی (انتخاب رشته نهم به دهم) و انتخاب رشته کنکور، استعدادیابی فنی (حرفهای) و استعدادیابی (هدایت) شغلی استفاده شده است.
برای آشنایی با آزمون رغبت و توانایی کلیلک کنید
در مدل هالند شش نوع تیپ شخصیتی وجود دارد که بهعنوان ویژگی فردی (Trait) مورد سنجش قرار میگیرند.
شش کد هالند شامل:
واقعگرا – عملگرا (Realistic)،
پژوهشگر – علمی (Investigative)،
هنری – خلاق (Artistic)،
اجتماعی – امدادگر (Social)،
ریسکپذیر – کارآفرین (Enterprising)
سنتی – منظم (Conventional)
واقع گرا: افراد عملگرا، فیزیکی، عینی، کنشی، ماشینی و ابزارگرا هستند. مشاغل متناسب با تیپ واقعگرا اغلب مشاغلی است که شامل کارهای عملی، مسائل و راهکارهای یدی (دستی) میشود. آنها اغلب با گیاهان، حیوانات و مواد دنیای واقعی مانند چوب، ابزار و ماشینآلات سروکار دارند. بسیاری از این افراد به مشاغلی نیاز دارند که در فضای باز باشد و نیاز زیادی با سروکار داشتن با دیگران یا دفتر و کاغذ نداشته باشد.
جستجوگر/علمی: این گروه از افراد تحلیلگر، روشنفکر، علمی، اکتشافی و متفکر هستند. مشاغل جستجوگرایانه اغلب شامل کار با ایدهها و نیاز به مقدار زیادی تفکر وسیع دارد مانند: پزشک، فیزیکدان، جراح، شیمیدان، دندان پزشک و ….
هنری: افراد خلاق، مبتکر، مستقل، نامنظم، نوآور، رسانهای، اهل نگارش و نوشتن هستند. مشاغل مناسب برای افراد هنری اغلب شامل کار با شکلها، طرحها و الگوها است مانند: معماری، طراح تبلیغات، فیلمنامه نویس، خوشنویس، شاعر، بازیگر، نویسنده، نقاش، روزنامه نگار و …
اجتماعی: افراد حمایتگر، کمککننده، علاقهمند به درمان، معاشرتی، صبور و علاقه مند به آموزش و پرورش هستند. مشاغل اجتماعی اغلب شامل کارهایی میشود که در ارتباط با افراد و آموزش دادن به افراد است مانند: معلم، مدیر مدرسه، مربی الهیات و علوم دینی، مربی تربیتی، جامعه شناس، روانشناس، باغبانی، کار در مراکز خیریه و …
جسور/متهور: این افراد رقابتطلب، متمایل به رهبری، ریسک کننده، متقاعد کردن و کسب مقام هستند. مشاغل متناسب با تیپ متهور (جسور) اغلب شامل راهاندازی و اجرای پروژهها میشوند مانند: مدیر بازرگانی، بازاریاب، رهبری، مدیر هتل و رستوران و ….
سنتی/قرادادی: این افراد جزئی گرا، سازماندهیکننده، دفتری هستند. مشاغل قراردادی اغلب از مراحل و روشهای تعیینشده تشکیل میشوند مانند: حسابدار، کارشناس امور اداری، کارشناس و مشاور مالیاتی، کارشناس امور گمرکی و …
صحبت مستر خدادوست با دانش آموزان: دانش آموزان عزیزم آزمون رغبت و توانایی از جمله آزمون های مهم امسال شما محسوب می شود و شاید آینده شما را رقم بزند بنابراین از روی احساس این آزمون رو انجام ندهید بلکه با تفکر، آگاهی و بر اساس علاقه و شخصیت خودتان این کار را انجام دهید تا ان شالله به رشته مورد علاقه تان دست یابید.
فایل صوتی مستر خدادوست را حتما گوش کنید: